Contemporary Home Design In Netherlands

0
117

Nowadays, the global warming issues have become well known by every people in the world. Our environment has become a hot in every place. A green and eco-friendly thing must be intensified to solve this big problem. We also need a green thing placed in our home to add a fresh atmosphere. Then can you imagine the project below will be my main post issue which combines the art, technology and architecture to create a nature-thing home design? It is a ‘wow’ for sure. Well, why do not you look around? Check this out!

A common home design must be bored after all, a something new or even contemporary design have to exist to impress our mind. This is itt; lately I have gathered the information about a truly contemporary home design which was designed by the Casanova + Hernandez Architects – Helena Casanova, Jesus Hernandez. This awesome home is located in Beekbergen, The Netherlands. From its size, this residential building is a large architecture design, yes; it is covers area for about 4,100 square meters. This residential project was completed in 2007.

This Ginkgo Project, it is how they called this residential plan project, is a project which combines the art, technology and architecture intended to integrate a housing complex in the nature of the existing park which is located in front of it. Here about this home design, I will talk about its two skin design and the architecture itself and the project program for sure.

This residential project is precisely side near the natural park of Veluwe in the Netherlands with has the views over an old church and the central park of the small town there. As many other small town in this country, the urban structure of Beekbergeb is composed mainly by large single family houses which are not affordable for the young people and not suitable for the older people with the mobility problems.

In this case, the architect comes with their project and explores the possibilities of providing the affordable housing for the different target groups thanks to a compact housing complex, physically and visually integrated in its context.

As I talk before, this residential project is based on a careful dialogue between the two skins which are giving the answer to the border conditions on both sides of the location. The first skin they use is called the “Green Skin”. The transparency of the facade facing the park, the long balconies of the apartment block and the generous terraces of the park-houses integrate the dwellings visually and physically in the park.

By the architect, the glazed facade has been specially designed with a print of ginkgo tree leaves of the different green and yellow tones which is react to the constant changing light of the sky which is creating very special effects, reflections, shadows and the silhouettes, it is depending on the time of the day and the season of the years. On one hand it brings privacy to the balconies and terraces. On the other hand it allows visual connection between the open spaces and the park.

This first skin concept is creating a natural and the organic continuous image of vegetation which wraps the whole facade. Thus giving to the building an iconic image of lightness and immateriality, the printed glazed facade works as a virtual green facade which integrates the building into the greenery of the park and reduces its physical impact in the surroundings.

That’s the first skin, now I will talk about the second skin which is called the “Urban Skin”. Different than the first skin, these skins are wraps the building in front of the existing urban side and relates it to its context. A more massive appearance to the building on this side achieved by the use of the brick as the house materials. It is also helps the project to establish a dialogue with the post-war buildings in the neighborhood in terms of materialization and he rhythm and the size of the openings. Well that’s about the second skin I talk about.

About the building project itself, the apartment block is a compact building which is created by several concentric functional rings. A first ring of the collective circulation which gives accesses to the apartments surrounds the vertical circulation core in the center of the block while the second ring concentrates all of the required services place of the apartments such as toilets, bathrooms, kitchens, storage and the installation shaft in order to create a continuous free space in the third ring where the living areas of the house are placed. The third ring is a flexible space that can be divided into many ways to offer different layouts for different ways of living. The fourth ring is created by the outdoor spaces of the houses, which are long panoramic balconies surrounding the apartments facing the park and individual balconies that bring random rhythm to the facade facing the urban side.

The park-houses as the part of the project are designed with an extra large terrace in the upper level with the views over the park. On its ground floor the large glazed facade connects visually the living room and the park.

Well, that’s all after I talk the detail. I think this is a superb contemporary home design, eh? Ok guys, we will meet soon, until then have a nice day!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here